PODGLĄD ATOMU
|
|
|
|
Przepisy kulinarne (system miar i wag) (1) | Polecenia: |
1. Polskie potrawy podziel na dwie grupy – codzienne i odświętne. A może niektóre z nich przygotowujemy i co dzień, i od święta?
| sałatka jarzynowa, kluski z makiem, gołąbki, pierogi, kompot z suszu, zrazy, kotlety schabowe, pierogi z grzybami i kapustą, ryba faszerowana, kotlety mielone, grzyby duszone, biała kiełbasa, karp smażony, rosół, baba drożdżowa, groch z kapustą i grzybami, mazurek, kapuśniak, krupnik, makowiec, ogórkowa, żurek, grzybowa, chłodnik, mizeria, zupa owocowa, nóżki w galarecie, barszcz, kapusta z grochem, jajka faszerowane, śledzie w oleju, pierogi z owocami |
Czy znasz inne potrawy typowe dla polskiej kuchni? Dopisz je do odpowiedniego zestawu.
[drewniane łyżki]
2. Jak w przepisach określamy miarę i wagę produktów? Podaj skróty i rozwiń je. Jak możesz inaczej podać wymagane proporcje? Jakich przedmiotów użyjesz dla określenia miary i wagi różnych produktów spożywczych?
3. Przepisy kulinarne przekazywane ustnie zazwyczaj nie zawierają dokładnych miar i wag. Zgromadź używane w nich określenia, które nie precyzują sposobu odmierzania lub przygotowania potraw.
[musztardówka]
| Praca domowa: |
Zaplanuj świąteczny polski posiłek – kolację wigilijną lub śniadanie wielkanocne. Zgromadź potrzebne przepisy.
Tytuł:
|
Przepisy kulinarne (system miar i wag) (1) |
Opis skrócony:
|
Poznamy polskie potrawy – odświętne i codzienne. Omówimy sposób podawania proporcji produktów w przepisach – dokładny i „na oko”. |
Autor(rzy):
|
Joanna Zaremba |
Hasła treści
|
polska kuchnia, potrawy, przepisy, miary i wagi |
Uwagi metodyczne
|
Różne sposoby określania miar i temperatur: np. miarka, łyżeczka, łyżka, szklanka, dcl, część litra, wagi – np. g, dkg, kg; nieprecyzyjne – np. na oko, do smaku, szczypta, na małym ogniu, w średnio nagrzanym piekarniku, itp.Różne sposoby określania miar i temperatur: np. miarka, łyżeczka, łyżka, szklanka, dcl, część litra, wagi – np. g, dkg, kg; nieprecyzyjne – np. na oko, do smaku, szczypta, na małym ogniu, w średnio nagrzanym piekarniku, itp.
|
Szacowany MINIMALNY czas na realizację treści atomu (w minutach)
|
45 |
Szacowany MAKSYMALNY czas na realizację treści atomu (w minutach)
| 60 |
|
| |
|
|
|
|
Dodaj nowe atomy
|
Schowek
|
Liczba atomów w schowku: 0
|
|
Twoje podręczniki
|
Liczba zapisanych zestawów:
0
|
|
Plan roczny:
|
Twoja liczba godzin w roku: ustaw
Liczba godzin w schowku:
Minimalny czas realizacji: 0,00
Maksymalny czas realizacji:0,00
|
|
|