Przepisy kulinarne (system miar i wag) (2)
| Polecenia: |
1. Porównaj dawny i współczesny przepis na szarlotkę. Jak zostały zapisane? Jak opisano procedurę przygotowania ciasta? Który jest bardziej precyzyjny? Według którego łatwiej przygotować ciasto?
| A. Szarlotka w kruchem cieście (Lucyna Ćwierczakiewiczowa) |
Pół funta mąki sparzyć 2 łyżkami ukropu, dodać ćwierć funta młodego masła, 2 łyżki cukru i zagnieść to razem. Ciasto robić w zimnem miejscu, rozwałkować cienko, o ile się da, wyłożyć tem ciastem spód i boki, włożyć w środek poprzednio uduszone, drobno krajane jabłka, zmieszane po uduszeniu z cukrem, młodem masłem i rodzynkami. Można użyć jabłek pieczonych w skórce, a następnie obranych; jabłka powinny być zimne zupełnie, bo inaczej robi się zakalec w cieście. Nałożywszy pełno jabłek, posypać bułką, przykryć ciastem i wstawić w dobrze gorący piec. Na wierzchu ciasta położyć masła młodego i przekłuć ciasto w kilku miejscach, aby nie zwilgotniało od pary. W piecu stać musi blizko godzinę. Proporcja na 6 osób.
| B. Szarlotka |
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 250 g masła (może być masło roślinne lub margaryna)
• 3 żółtka
• 1 całe jajko
Jabłka:
• 2 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
• 10 łyżeczek cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 10 dag rodzynek
• 2 łyżeczki cynamonu
- Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
- Podsmażyć z cukrem i cukrem waniliowym. Uważać, aby się nie rozpadły.
- Dodać rodzynki i cynamon.
- Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części.
- Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na blasze. Wyłożyć jabłkami. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z 3 jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 175 – 180 stopni.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
2. Podaj synonim słowa ukrop, które pojawia się w przepisie Ćwierczakiewiczowej.
3. Jak rozumiesz wyrażenie młode masło?
4. Przeredaguj tekst A., zmieniając nieistniejące dziś w języku polskim formy gramatyczne na używane obecnie.
5. Przeredaguj przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej tak, aby spełniał wymogi współczesnej książki kucharskiej.
6. Spróbuj zapisać współczesny przepis na szarlotkę w stylu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
7. Znajdź w internecie strony o tradycyjnej polskiej kuchni.
8. Dziś książki kucharskie i telewizyjne programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Co jest, według Ciebie, przyczyną tego zainteresowania? Poszukaj informacji o polskich kucharzach prowadzących programy w telewizji. Poszukaj w księgarni internetowej ciekawych książek kulinarnych zawierających przepisy kuchni polskiej.
| Praca domowa: |
Przeredaguj wybrany polski przepis (np. na faworki, pączki, bigos) na miary i wagi stosowane w kraju, w którym mieszkasz. Dowiedz się, czy potrzebne Ci produkty są dostępne w kraju, w którym mieszkasz. Czy można je kupić w polskim sklepie internetowym?